Навчально-методичний центр ПТО
у Полтавській області
Навчально-методичний центр ПТО
у Полтавській області
Анонс
ГОЛОВНА СТОРІНКА
Кадровий склад
Плани роботи
Освітній простір
ЗП(ПТ)О області
Контакти
Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість


Меню сайту


Категорії новин
Різне [139]
Різні новини (привітання, побажання, цікавинки та інше...)

Організаційно-методичні заходи [320]
Новини про семінари, конкурси, творчі групи та інші заходи організаційно-методичного напрямку

Публіцистика [3]
Новини про друковані видання(методичні листи, посібники, підручники, рекомендації...)

Нормативні документи [6]
Дана категорія містить різні нормативні документи:накази, положення та ін...

Новини ЗП(ПТ)О [89]
Новини ЗП(ПТ)О Полтавської області

 

Інформація про досвід

 

Тема: «Використання сучасних матеріалів і технологій оздоблення кондитерських виробів на уроках виробничого навчання та при проведенні позаурочних заходів для учнів, які навчаються за професією «Кухар. Кондитер».

 

Мета: забезпечення формування в учнів глибоких професійних знань, умінь і навичок у виконанні робіт з оздоблення кондитерських виробів за допомогою сучасних матеріалів та технологій, виховання в них творчого підходу до трудової діяльності, здатності успішно опанувати новації в кондитерському мистецтві, готовності до самостійної праці.

 

Актуальність: використання сучасних виробничих технологій дозволяє здійснювати якісну підготовку конкурентноспроможних робітників, забезпечує їх високий професійний рівень та мобільність, створє умови для максимального розкриття талантів і творчого потенціалу молодих фахівіців.

 

Короткий зміст: Кондитерська справа продовжує розвиватися, тому важлива складова діяльності майстра виробничого навчання – підготувати учнів для роботи на сучасних кондитерських підприємствах, які висувають до працівників високі вимоги щодо майстерності, опрацювання з учнями новітніх виробничих технологій для задоволення вимог роботодавців. Щоб надати учням необхідну підготовку, сформувати уміння оздоблювати кондитерські вироби, майстер використовує на уроках різноманітні технології, зокрема, оздоблення айсингом, безе, вафельними прикрасами, ганашем, глазур’ю, желе, карамеллю, мармеладом, марципаном, маршмеллоу, посипками, фруктами, цукерками, шоколадом.

У позаурочній діяльності організовує учнів на відвідування майстер-класів, проводить екскурсії у кондитерські майстерні, залучає учнів до участі у конкурсах професійної майстерності.

Впровадження такої методики дозволяє організувати процес навчання так, щоб учні, виконуючи завдання, збагачували свої знання, уміння та навички активної, творчої, самостійної праці, формували креативне мислення, розвивали інтерес до творчості, продуктивно оволодівали професією.

Такий підхід до організації професійно-практичної підготовки дозволяє майстру виробничого навчання мати високі результати у підготовці учні до роботи в сучасних виробничих умовах.

 

Oсновні показники результативності: практична реалізація досвіду засвідчила, що використання на уроках виробничого навчання та у позаурочній діяльності новітніх технологій оздоблення кондитерських виробів:

  • сприяє розвитку особистості учня та підвищенню рівня його пізнавальної активності шляхом формування стійкої мотивації до вивчення професії;
  • забезпечує високий рівень сприйняття учнями навчального матеріалу та зростання показників якості знань;
  • створює передумови для переходу від механічного засвоєння умінь та навичок до самостійної творчої праці;
  • дає позитивний результат у набутті умінь і навичок, веде до постійного удосконалення професіоналізму;
  • дозволяє внести різноманітність у освітній процес, підвищує продуктивність уроку;
  • формує в учнів творчість, ініціативу, свідоме виконання своїх обов’язків.

Адреса вивчення досвіду: Полтавський професійний ліцей

     Шляхи популяризації досвіду:

2015-2016 рік – вивчення та впровадження у освітній процес Полтавського професійного ліцею досвіду роботи майстра виробничого навчання щодо використання сучасних матеріалів і технологій оздоблення кондитерських виробів.

2016-2017 рік – проведення відкритих уроків, участь та проведення майстер-класів професійного спрямування для педагогічних працівників та учнів ЗП(ПТ)О, робота над удосконаленням навчально-методичного комплексу професії, зміцненням матеріально-технічного забезпечення професійно-практичної підготовки.

 

Досвід презентовано на засіданні навчально-методичної ради НМЦ ПТО у Полтавській області 31.01.2018 року. Запропоновано вивчати досвід на рівні області у 2017-2018 навчальному році.

 

 

 

Корисні посилання



Сучасні заклади освіти  Сучасні заклади освіти

Інноватика в сучасній освіті  Інноватика в сучасній освіті

Законодавство України  Законодавство України

Комітет з питань науки і освіти Комітет з питань науки і освіти

Міністерство освіти і науки України Міністерство освіти і науки України

Інститут модернізації змісту освіти Інститут модернізації змісту освіти

Освітній портал Педагогічна преса Освітній портал Педагогічна преса

Український центр оцінювання якості освіти Український центр оцінювання якості освіти

Університет менеджменту освіти Університет менеджменту освіти

Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти

Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації

Стейкхолдери Стейкхолдери
Щоб додати необхідна авторизація